martes, 9 de marzo de 2010

La punta de l'iceberg

El pasat dia 1 de març vaig poder assistir a un esdeveniment organitzat per l'empresa Balfegó, que captura tonyines i les engreixa a la costa per a sacrificar-les a la mida adequada i vendre-les, principalment al Japó.
Se que hi ha diferents fronts en contra de l'explotació de la tonyina però no sabia que l'esdeveniment –amb tall de tonyina sencera de 60 kg i degustació incloses– anés destinat, en certa forma, a justificar aquest sistema de captura i engreix de l'animal com a forma sostenible, en front a formes de captura que pesquen l'animal quan creua l'estret de Gibraltar abans de desovar al Mediterrani.
L'explicació del director general semblava coherent (tot i que per moments semblava més la defensa a un atac que no s'havia produït): ells pesquen tonyines de 30 kg i les duen a la costa per a criar. Amb 30 kg la tonyina te uns 4 anys i ha desovat suficients cops com per a dur al món unes 80.000 tonyines més. Òbviament hi havia moltes preguntes i detalls que quedaven a l'aire com la taxa d'èxit de les desovades, què passa amb els ous que fructiferen però que es queden sense mare, la quantitat d'altres espècies que es necessiten per a engreixar animals fins a 200 kg de pes...
En tot cas l'speecher reconeixia que bona part de les les espècies de peix estàn sobreexplotades i també reconeixia l'importància d'exigir una traçabilitat del producte, saber com s'havia capturat.
He començat a investigar el tema –m'interessa per a un reportatge– i he començat a trobar l'inici de tota la moguda que, entre d'altres coses, segueix demostrant que els francesos mantenen l'esperit de la revolució encara que el seu efecte probablement no faci efecte fora de la UE.
Una cosa curiosa, la foto que il.lustra el reportatge (aparegut el dia 3 de març, 2 dies després de l'esdeveniment) és d'una captura de Balfegó. A la part baixa de la noticia, fixeu-vos que el primer anunci google és de la mateixa empresa. Oportunisme?
Com diria el Monegal: Alerta!

Deixo el link:

http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_PK=683823&idseccio_PK=1021&h=

1 comentario:

Unknown dijo...

Caldrà seguir investigant... i valorant opinions.
El que em va sorprendre fou la defensa (sense previ atac) del Sr. de Ballfegó.

Clara